Waarom clashdetectie cruciaal is bij hoogwaardige renovatieprojecten.

Bij nieuwbouwprojecten is clashdetectie een standaard onderdeel van het bouwproces. Een bouwteam werkt gezamenlijk in BIM-software zoals Revit, waarin alle disciplines in hetzelfde model tekenen. Hierdoor worden conflicten tussen constructie, installaties en afwerking vroegtijdig gesignaleerd en opgelost. De toleranties zijn bij nieuwbouw scherper en omdat er nog niets fysiek is gebouwd, kunnen wijzigingen relatief eenvoudig doorgevoerd worden. Maar hoe werkt clashdetectie in renovatieprojecten, met name bij monumentale panden of verouderde woningen? Hier komen extra complexiteiten bij kijken die om een andere aanpak vragen.

Bij hoogwaardige renovatieprojecten zit het plafond vol met installaties. De elektra, audio, ventilatie, riolering én verlichting worden in een verlaagd plafond geplaatst. Dit zijn veel verschillende partijen die allemaal op dezelfde plek moeten zijn. Clashdetectie voorkomt dat onderdelen op dezelfde plek worden geplaatst.

Standleidingen worden idealiter gebundeld en op strategische plekken op de plattegrond geplaatst. Vaak is dit achter vast meubilair en dicht tegen woningscheidende wanden aan.

Vanuit onze passie voor architectuur en interieur delen we graag onze kennis. Of je nou een potentiële opdrachtgever bent, student of gewoon van het vak houdt lees dan gerust onze blogs en doe er je voordeel mee!

Uitdagingen bij renovatieprojecten
Bij renovatieprojecten, en zeker bij hoogwaardige restauraties, werken vaak verschillende partijen die niet standaard in BIM opereren. Bovendien is de bestaande situatie allesbepalend. Oudere woningen vertonen verzakkingen, afwijkende maatvoeringen en onverwachte constructieve uitdagingen. Wanden staan vaak schuin en uit het lood, vloeren vertonen een aanzienlijk verloop en door de jaren heen zijn er aanpassingen gedaan die niet altijd terug te vinden zijn op archieftekeningen. Dit maakt het cruciaal om een betrouwbare basis te creëren voor clash detectie.

De eerste stap in dit proces is het inmeten van de bestaande situatie met behulp van een Pointcloud. Een Pointcloud is een digitale 3D-weergave van een gebouw, bestaande uit miljoenen meetpunten die worden verzameld met een laserscanner. Dit proces, bekend als 3D-laserscanning, legt de exacte vormen en afmetingen van de bestaande situatie vast. Deze 3D-scan vormt de basis voor het tekenwerk en fungeert als onderlegger voor alle betrokken partijen. Ondanks dat niet alle partijen in BIM werken, kunnen hun modellen als componenten overgenomen en geïntegreerd worden in een centrale coördinatietekening. Hierin worden alle disciplines zoals verlichting, audio, brandmeldsysteem, beveiliging, koelinstallaties, ventilatie, binnenriolering en constructie samengebracht.


Specifieke aandachtspunten per discipline

  • Verlichting: Bij verlichting draait het vaak om de inbouwdiepte van armaturen. Zodra armaturen kantelbaar en richtbaar zijn, kan er tot wel 150 mm inbouwdiepte nodig zijn.

  • Audio: Audiosystemen zijn relatief groot en moeten zo geplaatst worden dat geluid zich niet boven het plafond voortzet. Dit voorkomt een doffe echo in de woning. Daarom worden speakers vaak akoestisch afgehangen in een backbox: een volledig gesloten systeem waarin de audiokabels worden aangesloten.

  • Brandmeldsysteem: Dit gaat verder dan een simpele rookmelder. In luxe woningen wordt vaak gebruikgemaakt van een aspiratiesysteem. Hierbij wordt in een technische ruimte een unit geplaatst die de luchtcompositie analyseert. Visueel is slechts een plat schijfje ter grootte van een muntstuk zichtbaar in het plafond.

  • Beveiliging: Voor beveiliging worden PIR-bewegingsmelders gebruikt. Hoewel deze functioneel zijn, sluiten ze esthetisch vaak niet aan bij luxe interieurs. Dit maakt het een uitdaging om ze uit het zicht te plaatsen zonder dat de functionaliteit verloren gaat.

  • Ventilatie: Het ventilatiesysteem bestaat uit grote kanalen die alle ruimtes moeten bereiken, beginnend bij de technische ruimte. Naast de benodigde schachten nemen deze kanalen ook veel ruimte in beslag in het plafond.

  • Binnenriolering: Binnenriolering moet met afschot naar de schacht lopen en vervolgens op een specifieke hoogte aansluiten op het riool. Dit vereist zorgvuldige planning.

  • Constructie: Balken kunnen een extra uitdaging vormen, omdat er niet altijd sparingen in gemaakt mogen worden. Dit bemoeilijkt de tracering van andere installaties.

“De afgelopen 2 jaar werk ik samen met Buro Maak voor een kleine maar toplocatie woningbouwontwikkeling in Amstelveen. Sander en Merijn zijn zowel professionele als oplossingsgerichte architecten. Ze luisteren heel goed naar de wensen en behoeften van hun klant en komen bovendien met snelle antwoorden binnen het budget. Super blij om met dit dynamische duo samen te werken en zal zeker doorgaan in de volgende projecten.”

Selim

De rol van clashdetectie
Bij renovatieprojecten ligt de prioriteit anders dan bij nieuwbouw. In veel gevallen krijgen esthetische elementen de voorrang, wat betekent dat de technische installaties zich moeten aanpassen aan de ruimte die overblijft. Dit kan een grote puzzel worden, vooral bij luxe renovaties waarin de kleinste details van belang zijn.

Om de foutkans te minimaliseren, worden op voorhand afspraken gemaakt over welke partij welke ruimte mag benutten. In het verleden kregen werktuigbouwkundige installaties vaak prioriteit vanwege hun omvang, maar bij hoogwaardige renovaties draait het vooral om het behoud van esthetiek. Dit betekent dat bijvoorbeeld inbouwdieptes van spots, het afhangen van backboxen voor audio, en de routing van kabels en leidingen in plafonds nauwkeurig op elkaar moeten worden afgestemd.


Hoe wij clash detectie organiseren
Als centrale schakel in het proces leggen wij alle componenten over elkaar heen en visualiseren we mogelijke conflicten met kleurcoderingen. Dit maakt het voor alle betrokken partijen inzichtelijk waar knelpunten ontstaan. Door deze aanpak kunnen we problemen al in de ontwerpfase detecteren en oplossen, wat voorkomt dat er tijdens de bouw kostbare en tijdrovende aanpassingen nodig zijn.

Onze aanpak omvat:

  • Pointcloud inmeting: Een exacte digitale kopie van de bestaande situatie als startpunt.

  • Samenbrengen van diverse disciplines: Elk bedrijf werkt in zijn eigen software, maar wij zorgen voor een geïntegreerd model.

  • Kleurcodering: Onderscheid tussen verlichting, audio, brandbeveiliging, klimaatinstallaties, constructie en andere disciplines.

  • Vooraf gemaakte afspraken: Wie krijgt welke ruimte in het plafond of de wanden toegewezen?

  • Continue afstemming en controle: Iteratieve clash detectie om verrassingen tijdens de uitvoering te voorkomen.


Het belang van een gestructureerde aanpak
Door op deze manier te werken, kunnen we renovaties van monumentale panden of luxe woningen efficiënter, nauwkeuriger en met een hogere esthetische kwaliteit uitvoeren. De complexiteit van renovatieprojecten vraagt om maatwerk en een flexibele, maar gestructureerde aanpak. Clash detectie speelt hierin een cruciale rol en voorkomt dat installaties en constructies elkaar in de weg zitten, zonder dat esthetische concessies gedaan hoeven te worden.

Bij renovatieprojecten draait het niet alleen om techniek, maar om het vinden van een balans tussen functionaliteit en uitstraling. Een gedegen clash detectie voorkomt niet alleen fouten en vertragingen, maar draagt bij aan een hoogwaardige en perfect afgewerkte renovatie.

Samen maken we van ideeën iets bijzonders. Wil je kennismaken of even sparren? We zijn bereikbaar via 010 307 2475, maak@buromaak.nl of het formulier hieronder!