Architectenhonorarium: 5 manieren waarop ontwerpkosten worden bepaald.

Als architect krijgen we vaak de vraag: “Hoe worden de ontwerpkosten bepaald?” Het honorarium is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de complexiteit van het ontwerp, de omvang van het project en de mate van begeleiding die gewenst is. In deze blog leg ik uit op welke 5 manieren een architect zijn honorarium kan berekenen, zodat je inzicht krijgt in de kosten en een weloverwogen keuze kunt maken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je verrassingen tijdens het bouwproces!

ontwerpkosten verbouwing architect

De buitenmuur wordt aan de binnenzijde geïsoleerd middels harde persing isolatie. De voorzetwand staat los van de bestaande gevel om ventilatie mogelijk te maken om vochtproblemen te voorkomen. Ter plaatse van de woningscheidende wand is tevens een voorzetwand geplaatst met steenwol voor geluidsisolatie.

Tijdens de opname maken we een uitgebreide inventarisatie van de huidige stand van het project. We doen een nauwkeurige inmeting en maken een fotorapportage. Beide onderdelen zijn nodig bij aanvang van het project.

Vanuit onze passie voor architectuur en interieur delen we graag onze kennis. Of je nou een potentiële opdrachtgever bent, student of gewoon van het vak houdt lees dan gerust onze blogs en doe er je voordeel mee!

Wat kost een architect?
Het bouwen of verbouwen van een huis is een flinke investering, zowel emotioneel als financieel. Voordat je aan dit avontuur begint, wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent, en dat omvat ook de kosten voor een architect. Wat mag je eigenlijk verwachten te betalen? In deze blog duiken we dieper in de verschillende manieren waarop de tarieven van een architect worden vastgesteld, zodat je goed geïnformeerd de juiste keuzes kunt maken.

Uurtarief: wat betekent dat?
De meest gebruikelijke manier waarop architecten hun diensten factureren, is op basis van een uurtarief. Dit tarief varieert gemiddeld tussen de 80 en 200 euro per uur. Wij hanteren een uurtarief van 95 euro. Voorafgaand aan de werkzaamheden worden de taken die de architect zal uitvoeren besproken, en ontvang je een tijdsindicatie. Zodra je akkoord gaat met de offerte, gaat de architect aan de slag. Afhankelijk van de gemaakte afspraken ontvang je wekelijks of maandelijks een urenoverzicht, waarin de uitgevoerde werkzaamheden en de tijd die deze in beslag hebben genomen, worden weergegeven. Deze transparantie zorgt ervoor dat je te allen tijde weet waar je aan toe bent.

Kosten op basis van de vierkante meter
Een andere manier om de kosten van een architect vast te stellen, is door te kijken naar het aantal vierkante meters van het ontwerp. De gemiddelde prijs ligt rond de 200 euro per vierkante meter, maar deze prijs kan sterk variëren afhankelijk van de complexiteit van de woning en jouw specifieke wensen op het gebied van materialisatie. Een grotere woning betekent vaak een lagere prijs per vierkante meter, omdat de architect de werkzaamheden efficiënter kan inplannen. Het is goed om dit in gedachten te houden, vooral als je een groter project overweegt.

“Geweldige service! Binnen korte tijd wisten ze snel te schakelen en een lichtplan met ontwerp te leveren, wat ons echt uit de brand heeft geholpen. Zeer tevreden!”

Thom & Pascalle

Percentage van de bouwsom: hoe werkt dit?
Een populaire manier om het honorarium van een architect te berekenen, is aan de hand van een percentage van de totale bouwsom. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 5 en 10 procent van de totale kosten van het bouwproject. Houd er rekening mee dat de behandeling van complexiteit en de grootte van het project van invloed zijn op dit percentage. Omdat bouwkosten ook kunnen fluctueren, bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden, kunnen er achteraf aanpassingen plaatsvinden. Dit betekent dat je mogelijk meer of minder betaalt afhankelijk van de uiteindelijke kosten van de bouwprojecten.


Kosten op basis van fasering
Het ontwerpproces bestaat uit verschillende fases, zoals de opstart, het ontwerp, de bouwaanvraag, de bouwvoorbereiding, aanbesteding en uitvoering. Voor elke fase kan een kosteninschatting worden gemaakt op basis van het verwachte aantal uren dat de architect nodig heeft, vermenigvuldigd met het toegepaste uurtarief. Dit geeft je de flexibiliteit om zelf te bepalen welke fases je wilt laten uitvoeren. Als je bijvoorbeeld zelf een deel van het werk wilt doen, kun je ervoor kiezen om alleen de delen te laten doen die je zelf niet kunt of wilt uitvoeren.


Pakketten voor kleinere projecten
Voor kleinere renovaties zoals een badkamer- of keukenverbouwing, bieden sommige architecten en ontwerpers pakketten aan. De prijs van deze pakketten varieert op basis van de omvang en de aard van de ingreep. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar professionele begeleiding zonder de hoge kosten die gepaard gaan met complete nieuwe bouwprojecten.


Conclusie
De kosten van een architect hangen af van verschillende factoren zoals het uurtarief, de vierkante meters, of een percentage van de bouwsom. Elk van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen en de juiste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en wensen. Het is belangrijk om goed te communiceren met je architect en heldere afspraken te maken over de kosten voorafgaand aan de werkzaamheden. Op deze manier kun je met vertrouwen aan je bouw- of verbouwproject beginnen, wetende dat je binnen je budget blijft.

Neem de tijd om je keuzes zorgvuldig te overwegen en schroom niet om vragen te stellen. Een goede architect is niet alleen een ontwerper, maar ook een partner die je graag helpt bij het realiseren van jouw droomhuis. Benieuwd geworden, neem gerust contact met ons op!

Samen maken we van ideeën iets bijzonders. Wil je kennismaken of even sparren? We zijn bereikbaar via 010 307 2475, maak@buromaak.nl of het formulier hieronder!