Vergunning voor een aanbouw: hier moet je rekening mee houden
Het toevoegen van een aanbouw aan je woning kan waarde toevoegen en het woongenot vergroten. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is soms noodzakelijk. Sommige mensen vinden het spannend en durven een dergelijke stap niet te ondernemen. Wij leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je dit proces aanvliegt en hoe we jou hierin kunnen ondersteunen.
Bij het realiseren van een aanbouw is er vaak een constructieve aanpassing nodig in de achtergevel om het bovenliggende metselwerk op te vangen. Hierboven moest tevens het balkon van de bovenburen worden ondersteund. De nieuwe betonnen fundering wordt gedilateerd tegen de bestaande fundering gelegd.
Er moeten stempels geplaatst worden in de achtergevel voordat deze kan worden verwijderd. Zodra het stalen portaal wordt geplaatst kan er gestart worden met het realiseren van de aanbouw.
Vanuit onze passie voor architectuur en interieur delen we graag onze kennis. Of je nou een potentiële opdrachtgever bent, student of gewoon van het vak houdt lees dan gerust onze blogs en doe er je voordeel mee!
1. Soort vergunning
Afhankelijk van de grootte en het type aanbouw dat je wilt realiseren, heb je een omgevingsvergunning nodig. In sommige gevallen is een aanbouw vergunningsvrij, maar het kan ook zeker wél zo zijn dat je wel een vergunning nodig hebt. Dit geldt voor aanbouwen die groter zijn dan de toegestane afmetingen of waar verzwarende eisen worden gesteld, zoals bij monumentale panden of panden in beschermde dorps- en stadsgezichten. Ook kan een woning grenzen aan openbaar toegankelijk gebied (de aanbouw is te zien vanaf de straat), in dat geval gelden er mogelijk aanvullende eisen vanuit de welstand. Het luistert dus wel nauw, het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken óf en welke vergunning je nodig hebt.
2. Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan bepaalt of de geplande aanbouw in de betreffende omgeving is toegestaan. Hierin staat bijvoorbeeld of er beperkingen zijn op de grootte van de aanbouw, de hoogte of de afstand tot de perceelgrenzen. Je kunt het bestemmingsplan raadplegen via www.omgevingswet.nl om te controleren of de aanbouw past binnen de geldende regels. Soms kan het bestemmingsplan wat onduidelijk zijn, neem in dat geval gerust contact met ons op. We kijken graag met je mee.
3. Het ontwerp
Zodra duidelijk is wat er vanuit het bestemmingsplan mogelijk is kun je samen met een architect zitten om een plan te maken. Je zal misschien zelf ideeën hebben over de aanbouw of je laat het over aan de architect. Beide kan natuurlijk! Zodra het ontwerp helemaal naar jouw wens is wordt er door de architect een vertaalslag gemaakt naar een set bouwkundig tekenwerk.
4. Bouwtechnische eisen
De aanbouw moet voldoen aan verschillende bouwtechnische eisen; de fundering moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn, de isolatiewaarde moet voldoende zijn en er gelden regels voor de brandveiligheid. Dit betekent dat je niet alleen rekening moet houden met de vergunningsprocedure, maar ook met de technische haalbaarheid van het project. Een architect kan je daarbij helpen. Een constructeur dient de technische berekeningen en tekeningen op te stellen. Zodra beide onderdelen gereed zijn kun je de vergunningsaanvraag indienen. Dit kun je zelf doen bij het omgevingsloket of je laat het over aan je architect of constructeur
Benodigde documenten voor de vergunningaanvraag
Voor het indienen van de vergunningaanvraag moet je een aantal documenten aanleveren. Dit zijn onder andere:
Situatietekening: Een plattegrond van het perceel waarop de aanbouw wordt gerealiseerd, inclusief bestaande en geplande situatie.
Plattegronden bestaande en nieuwe situatie: Tekeningen van de indeling van de woning voor zowel de bestaande als de nieuwe situatie, zodat duidelijk is hoe de ruimte verandert.
Gevelaanzicht bestaande en nieuwe situatie: Tekeningen die het uiterlijk van de achtergevel voor en na de aanbouw laten zien.
Doorsnede bestaande en nieuwe situatie: Schematische doorsneden die de bouwkundige veranderingen in de hoogte en structuur van de aanbouw tonen.
Kleur- en materiaalstaat: Een lijst met de kleuren en materialen die gebruikt gaan worden, wat belangrijk is voor de welstandseisen en het esthetisch uiterlijk van de aanbouw.
Principedetails: Voorbeelden van belangrijke details van de aanbouw, zoals de verbindingen van de aanbouw met de bestaande woning.
Bouwbesluittoets: Een document waarin wordt toegelicht hoe de aanbouw voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit (Bbl), bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, isolatie en brandveiligheid.
Daarnaast zijn er stukken nodig van de constructeur:
Constructieve berekeningen en tekenwerk: Gedetailleerde berekeningen van de constructie van de aanbouw, inclusief de benodigde tekeningen, zodat de stabiliteit van de aanbouw gewaarborgd is.
5. Vergunningaanvraag indienen
De aanvraag voor een omgevingsvergunning moet worden ingediend bij de gemeente. Je kunt dit zelf doen of je laat het doen door de architect. Het is van belang om alle benodigde documenten en tekeningen mee te sturen. In sommige gevallen kan de gemeente aanvullende informatie opvragen of een aanvullend advies van een specialist eisen. Zorg er altijd voor dat de vergunningsaanvraag compleet is om vertragingen te voorkomen, bij het ontbreken van bepaalde stukken kan de gemeente de aanvraag namelijk stil leggen.
6. Vergunningen en het VvE-beleid
In veel gevallen wordt de aanvraag voor een aanbouw beïnvloed door het beleid van de Vereniging van Eigenaars (VvE), vooral bij appartementencomplexen. Wanneer je een aanbouw wilt realiseren in een pand dat onderdeel is van een VvE, kan het nodig zijn om goedkeuring van de VvE te krijgen. Dit geldt vooral als de aanbouw impact heeft op het gemeenschappelijk eigendom, bijvoorbeeld de buitengevel of de tuin.
7. Buren en inspraak
Bij het aanvragen van een vergunning voor een aanbouw is het belangrijk om rekening te houden met de buurt. In veel gevallen wordt er een mogelijkheid tot inspraak geboden, waarbij buren bezwaar kunnen maken tegen de plannen. Het is verstandig om vooraf met je buren in gesprek te gaan over je plannen om mogelijke bezwaren te voorkomen.
8. Kosten en tijdsduur
Het aanvragen van een vergunning brengt kosten met zich mee, die variëren afhankelijk van de gemeente en de omvang van de aanbouw. Daarnaast moet je rekening houden met de tijd die de vergunningprocedure in beslag neemt. Een reguliere procedure neemt maximaal 8 tot 12 weken in beslag. Gedurende deze tijd buigt de gemeente zich over het voorstel. Deze termijn kan eenmalig verlengd worden met 6 weken. Bij de beoordeling van je aanvraag kijkt de gemeente naar het omgevingsplan, de welstandseisen en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), ook wel het bouwbesluit genoemd.
Ten slotte is het belangrijk om een indicatie van de bouwkosten te geven, omdat deze informatie nodig is voor het bepalen van de leges die je moet betalen voor de vergunning.
Onze ervaring met vergunningen in Amsterdam
Als specialist in verbouwings- en renovatieprojecten hebben wij veel ervaring met het aanvragen van vergunningen in Amsterdam. Vooral aanbouwen met een diepte van drie of vier meter, opgebouwd uit HSB (houtskeletbouw) of metselwerk, komen regelmatig voor. In deze projecten wordt de bestaande pui van de achtergevel opgeschoven naar de aanbouw, op verzoek van de VVE, om het algehele gevelbeeld gelijk te houden. Ook plaatsen we grote nieuwe puien voor maximale daglichttoetreding en een mooie overgang tussen binnen en buiten.
Beide aanpakken vereisen niet alleen nauwkeurige kennis van de vergunningsvereisten, maar ook een goed begrip van de esthetische en technische aspecten van het gebouw. Wij begeleiden onze klanten dan ook van het begin tot het eind van de vergunningsaanvraag, zodat het proces soepel verloopt en het eindresultaat perfect aansluit bij hun wensen en de geldende regelgeving.
“Wij hebben een hele goede ervaring gehad met Buro Maak bij de verbouwing van ons huis. We wilden een uitbouw realiseren en met het geweldige inzicht, de persoonlijke aandacht en kennis van Merijn hebben we het huis helemaal opnieuw kunnen indelen naar onze wensen. Verder dacht hij mee over het lichtplan, zichtlijnen, inbouwkasten en het optimaal benutten van de ruimte. We bevelen Buro Maak zeker aan! Wij wonen nu in ons droomhuis.”
Berbe